niedziela, 26 stycznia 2014

Chrust pieczony w piekarniku

A tu jeszcze jedna okazja do TŁUSTEGO CZWARTKU. Chrust bez oleju. Pieczony w piekarniku. Jest trochę inny od tego tradycyjnego, ale też dobry. Spróbujcie!!!


Chrust pieczony w piekarniku

  • ok. pół kostki margaryny
  • 5 łyżek śmietany
  • 4 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki
  • cukier puder do posypania


Do jednej miski włożyć wszystkie składniki (prócz cukru pudru). Całość dokłądnie zagnieść i włożyć do folii aluminiowej i na 30 minut włożyć do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować. Następnie wykrawać romby i na środku dziurkę. Przełożyć krótsze bok przez tę dziurkę. Układać ciasteczka na brytfannie wysmarowanej margaryną. Piec w piekarniku przez ok. 15-20 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąc i posypać cukrem pudrem. Smacznego.

4 komentarze:

  1. O,nawet nie wiedziałam,że jest inny sposób niż smażenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. musze koniecznie wyprobowac! typowe faworki maja o wiele wiecej kalorii i tluszczu, a te z twojego przepisu wydaja sie byc calkiem zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie faworki są troszeczkę inne ale też smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasteczka kruche bez tłuszczu a nie odstępują typowym faworkom serdecznie polecam ;)

    OdpowiedzUsuń