piątek, 24 stycznia 2014

Chrust piwny na Tłusty Czwartek

W związku z tym, że już niedługo przypada Tłusty Czwartek (to już za miesiąc) mam dla Was niespodziankę. Otóż dziś podaję Wam przepis na Chrust.
Ostatnio (w sobotę) zrobiłam Chrust piwny. Powiem szczerze, że pierwszy raz się z nim zmierzyłam, ale wyszedł naprawdę dobry. Polecam. Niedługo kolejne inspiracje na Tłusty Czwartek. Chrust pieczony, chrust zwykły, a i jeszcze będę próbowała zrobić róże... ale co mi wyjdzie... zobaczymy.



Chrust piwny

  • niecałe 2 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • ok. 1/3 szklanki piwa
  • olej do smażenia




Do miski wbić żółtka. Dolać piwa i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąki (ok. 1 i 2/3 szklanki). Zagnieść ciasto. Zwinąć do jednorazówki lub w folię aluminiową i włożyć na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć z lodówki. Wycinać romby, na środku zrobić dziurkę i krótszy bok przełożyć przez tę dziurkę. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Po wyjęciu i osuszeniu posypać cukrem pudrem.

1 komentarz: