niedziela, 9 lutego 2014

Pączki z dziurkami

Troszkę inna wersja pączków. Bez marmolady i z dziurką w środku. Serdecznie polecam wypróbować. Smacznego

Pączki z dziurką

  • 1 l mleka
  • kostka margaryny
  • kostka (10 dag) drożdży
  • 9 żółtek
  • 1,5 kg mąki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki cukru
  • 2-3 kieliszki spirytusu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder





Do miski wlać ciepłe mleko, dodać rozkruszone drożdże i cukry (wanilinowy i zwykły). Wymieszać lekko i odczekać aż ciasto wyrośnie. Do większej miski wsypać mąkę i sól oraz rozczyn z drożdży. Dodać żółtka i ciepłą roztopioną margarynę a na koniec spirytus. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie rozwałkować i wycinać szklanką kółka, w środku wykrawać dziurki. Pączki smażyć na oleju. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego.
 

3 komentarze: