Pączki z dziurką
- 1 l mleka
- kostka margaryny
- kostka (10 dag) drożdży
- 9 żółtek
- 1,5 kg mąki
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- pół łyżeczki cukru
- 2-3 kieliszki spirytusu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder
Do miski
wlać ciepłe mleko, dodać rozkruszone drożdże i cukry (wanilinowy i
zwykły). Wymieszać lekko i odczekać aż ciasto wyrośnie. Do większej
miski wsypać mąkę i sól oraz rozczyn z drożdży. Dodać żółtka i ciepłą
roztopioną margarynę a na koniec spirytus. Wyrabiać, aż ciasto będzie
odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy
wyrośnie rozwałkować i wycinać szklanką kółka, w środku wykrawać
dziurki. Pączki smażyć na oleju. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Wyglądają obłędnie! Idealne na czas karnawału :)
OdpowiedzUsuńświetne:) bardzo smacznie wyglądają:D
OdpowiedzUsuńcieszę się że się podoba :D
OdpowiedzUsuń