niedziela, 9 lutego 2014

Pączki z M&Msami

Bardzo smaczne pączki. Chciałam zrobić inne niż zwykle. Bez marmolady i czekolady tylko z czymś innym i wyszły... z cukierkami

Pączki z M&Msami
  • 1,5 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 17 dag margaryny
  • 1/4 szklanka spirytusu
  • ok. 500 ml mleka
  • 7 żółtek
  • pół łyżki soli
  • 20 dag cukru
  • cukierki M&M (kolorowe)






Drożdże, ok. 4 łyżki mąki i łyżkę cukru zamieszać. Podlać niewielką ilością ciepłego mleka. Zrobić z tego rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie wsypać resztę mąki i roztrzepane żółtka z cukrem. Wyrabiać ręką i podlewać mlekiem. Pod sam koniec dodać spirytus i roztopioną margarynę. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce ponownie. Po tym jak ciasto wyrośnie wykrawać pączki: najpierw rozwałkować na ok. 1 cm, położyć na kawałek cukierki a następnie przykryć druga połową ciasta. Wykrawać pączki szklanką. Smażyć na oleju. Po wyjęciu, odcedzić z oleju i osuszyć. Na koniec posypać cukrem pudrem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz