Bardzo smaczne
pączki. Chciałam zrobić inne niż zwykle. Bez marmolady i czekolady tylko
z czymś innym i wyszły... z cukierkami
Pączki z M&Msami
- 1,5 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 17 dag margaryny
- 1/4 szklanka spirytusu
- ok. 500 ml mleka
- 7 żółtek
- pół łyżki soli
- 20 dag cukru
- cukierki M&M (kolorowe)
Drożdże, ok. 4 łyżki mąki i łyżkę cukru zamieszać. Podlać niewielką ilością ciepłego mleka. Zrobić z tego rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie wsypać resztę mąki i roztrzepane żółtka z cukrem. Wyrabiać ręką i podlewać mlekiem. Pod sam koniec dodać spirytus i roztopioną margarynę. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce ponownie. Po tym jak ciasto wyrośnie wykrawać pączki: najpierw rozwałkować na ok. 1 cm, położyć na kawałek cukierki a następnie przykryć druga połową ciasta. Wykrawać pączki szklanką. Smażyć na oleju. Po wyjęciu, odcedzić z oleju i osuszyć. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz