środa, 19 marca 2014

Babka z cukrem perlisty

Dziś proponuję Wam kolejny przepis na Wielkanoc, która zbliża się wielkimi krokami. Jeszcze miesiąc :) Przepis na pyszną babkę z cukrem perlistym. Serdecznie polecam. 

Babka z cukrem perlisty


  • 30 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 3 dag drożdży
  • 1 białko
  • 230 ml mleka
  • 20 dag masła
  • 3 jajka
  • cukier puder
  • opakowanie cukru perlistego



Podgrzać mleko. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Wymieszać z mlekiem i rozpuścić. Do miski przesiać przez sito mąkę. Wlać do zrobionego w mące otworku roztwór z drożdżami. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Masło rozpuścić (odstawić do wystudzenia). Dodać jajka, cukier, rozpuszczone masło Wsypać całe opakowanie cukru perlistego. Wyrobić ciasto. Przełożyć do formy. Piec ok. 1 godzinę w 180 st. ustawiając piekarnik najpierw na pieczenie dolne (20 minut) a następnie na pieczenie góra- dół na pozostałe 40 minut. Po upieczeniu wyjąć jeszcze ciepłą z formy i posypać cukrem pudrem.



Oto opakowanie cukru perlistego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz