Dziś proponuję Wam kolejny przepis na Wielkanoc, która zbliża się wielkimi krokami. Jeszcze miesiąc :) Przepis na pyszną babkę z cukrem perlistym. Serdecznie polecam.
Babka z cukrem perlisty
- 30 dag mąki
- 15 dag cukru
- 3 dag drożdży
- 1 białko
- 230 ml mleka
- 20 dag masła
- 3 jajka
- cukier puder
- opakowanie cukru perlistego
Podgrzać
mleko. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Wymieszać z mlekiem i
rozpuścić. Do miski przesiać przez sito mąkę. Wlać do zrobionego w mące
otworku roztwór z drożdżami. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce. Masło rozpuścić (odstawić do wystudzenia). Dodać jajka, cukier,
rozpuszczone masło Wsypać całe opakowanie cukru perlistego. Wyrobić
ciasto. Przełożyć do formy. Piec ok. 1 godzinę w 180 st. ustawiając
piekarnik najpierw na pieczenie dolne (20 minut) a następnie na
pieczenie góra- dół na pozostałe 40 minut. Po upieczeniu wyjąć jeszcze
ciepłą z formy i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz