niedziela, 13 kwietnia 2014

Kolorowe ciasto z masami

Ciasto naprawdę pyszne. Szczerze powiem, że jeszcze nigdy nie robiłam placków z dodatkiem kawy. I tak wczoraj był- MÓJ PIERWSZY RAZ. Kawa Jacobs CREMA GOLD nie tylko jest pyszna jako kawa ale idealnie nadaje się do CIAST i DESERÓW. Dodałam tylko 3 łyżeczki do masy na ciasto, ale ją czuć bardzo. Nadaje plackowi idealny smak i aromat. Polecam na święta, które już za tydzień. Pamiętajcie- PRZYSZŁA NIEDZIELA to NIEDZIELA WIELKANOCNA.










Kolorowe ciasto z masami


  • CIASTO:
  • 9 białek
  • 5 żółtek
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 3 łyżeczki kawy JACOBS CREMA GOLD
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki+ 2 łyżki
  • MASA ŚMIETANKOWA:
  • 500 ml śmietany kremowej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • MASA WANILIOWA:
  • 4 serki waniliowe homogenizowane po 160 g
  • 1 galaretka owoce leśne
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2 galaretki cytrynowe



Dzień przed przygotowywaniem placka w 4 osobnych miseczkach przygotować galaretki. Po 1 szklance na każdą galaretkę. Odstawić do całkowitego stężenia, by na drugi dzień można było pociąć je w kostkę. 
Na drugi dzień
CIASTO: w misce ubić białka, następnie dodać do nich cukier i cukier wanilinowy i całość ubić na sztywno. Ściągnąć miskę z miksera. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wsiać do masy. Wymieszać delikatnie łyżką, a następnie wmieszać olej. Gdy masa będzie już wymieszana podzielić ją na 4 części. Do każdej dodać: 
1- 5 żółtek i 2 łyżki mąki 
2- 1 łyżkę kakao 
3- 1 kisiel truskawkowy 
4- 3 łyżeczki kawy JACOBS CREMA GOLD
Każdą masę wymieszać. Na brytfannę wysmarowaną margaryną (ok. 1 łyżka) nakładać po 2 łyżki każdej z mas, aż masy się skończą i spłyną po brytfannie. Przełożyć do piekarnika. Piec ok. 45 minut w 180 st. Po upieczeniu przeciąć wzdłuż na pół. 

 MASA WANILIOWA: Galaretkę cytrynową przygotować w 1 szklance wody. Zostawić do lekkiego stężenia. Wymieszać ją z serkami homogenizowanymi. Wyłożyć na jedną połowę placka. Wyłożyć na masę pokrojone w kostkę galaretki. 

 MASA ŚMIETANKOWA: Żelatynę przygotować jak podano na opakowaniu. Następnie dodać do ubijanej śmietany wraz z cukrem pudrem. Wyłożyć na galaretki. Przykryć drugą połową ciasta, odwróconą do góry, tak by środek placka był na górze. Posypać cukrem pudrem.




Do jednej masy należy dodać kawę JACOBS CREMA GOLD





1 komentarz:

  1. Ale świetne ciacho !

    Serdecznie zapraszam na konkurs Wielkanocny, do wygrania świetne nagrody : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń