Kopciuszek z masami
- BISZKOPT:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- BISZKOPT MAKOWY:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki maku
- MASA BUDYNIOWA:
- 300 ml mleka
- pół kostki margaryny
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- pół szklanki cukru
- spirytus
- MASA ŚMIETANKOWA:
- 500 ml śmietany 30 %
- 3 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- POLEWA:
- 10 dag margaryny
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- DODATKOWO:
- herbatniki
BISZKOPT: białka ubić, dodać do
ubitych cukier i nadal ubijać. Do piany dodać żółtka i ubijać na mniejszych
obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i łyżką wmieszać do masy. Przełożyć
na wysmarowaną margaryną brytfannę. piec ok. 25 minut w 180 st.
BISZKOPT MAKOWY: ubić białka, dodać cukier. na mniejszych obrotach wmieszać żółtka (gdy ubiją się białka z cukrem). Pod koniec wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wsypać mak i wymieszać, piec ok. 25 minut w 180 st.
MASA BUDYNIOWA: odlać większą część mleka i dać na palnik. podgrzewać. Do mniejszej części dodać jajko, mąki i wymieszać. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zrobi się gęsty budyń. odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu, dodać do smaku spirytus.
MASA ŚMIETANKOWA: przygotować żelatynę jak podano na opakowaniu. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i pod koniec żelatynę. ucierać jeszcze chwilę.
BISZKOPT MAKOWY: ubić białka, dodać cukier. na mniejszych obrotach wmieszać żółtka (gdy ubiją się białka z cukrem). Pod koniec wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wsypać mak i wymieszać, piec ok. 25 minut w 180 st.
MASA BUDYNIOWA: odlać większą część mleka i dać na palnik. podgrzewać. Do mniejszej części dodać jajko, mąki i wymieszać. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zrobi się gęsty budyń. odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu, dodać do smaku spirytus.
MASA ŚMIETANKOWA: przygotować żelatynę jak podano na opakowaniu. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i pod koniec żelatynę. ucierać jeszcze chwilę.
POLEWA: do garnuszka włożyć wszystkie
składniki, mieszać, cały czas gotując aż roztopi się margaryna.
SKŁADANIE: BISZKOPT-> MASA BUDYNIOWA-> BISZKOPT MAKOWY-> MASA ŚMIETANKOWA-> HERBATNIKI-> POLEWA
SKŁADANIE: BISZKOPT-> MASA BUDYNIOWA-> BISZKOPT MAKOWY-> MASA ŚMIETANKOWA-> HERBATNIKI-> POLEWA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz