piątek, 11 kwietnia 2014

Kopciuszek z masami

Bardzo dobry placek, kilka dni temu była u mnie próba przed Wielkanocą. Wiem, że dobry dlatego będzie u mnie gościem na stole wielkanocnym. 

Kopciuszek z masami
  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT MAKOWY:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki maku
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 300 ml mleka
  • pół kostki margaryny
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru
  • spirytus
  • MASA ŚMIETANKOWA:
  • 500 ml śmietany 30 %
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • POLEWA:
  • 10 dag margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • DODATKOWO:
  • herbatniki





BISZKOPT:  białka ubić, dodać do ubitych cukier i nadal ubijać. Do piany dodać żółtka i ubijać na mniejszych obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i łyżką wmieszać do masy. Przełożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę. piec ok. 25 minut w 180 st.

BISZKOPT MAKOWY: ubić białka, dodać cukier. na mniejszych obrotach wmieszać żółtka (gdy ubiją się białka z cukrem). Pod koniec wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wsypać mak i wymieszać, piec ok. 25 minut w 180 st.

MASA BUDYNIOWA: odlać większą część mleka i dać na palnik. podgrzewać. Do mniejszej części dodać jajko, mąki i wymieszać. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zrobi się gęsty budyń. odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu, dodać do smaku spirytus.

MASA ŚMIETANKOWA: przygotować żelatynę jak podano na opakowaniu. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i pod koniec żelatynę. ucierać jeszcze chwilę.

POLEWA: do garnuszka włożyć wszystkie składniki, mieszać, cały czas gotując aż roztopi się margaryna.

SKŁADANIE: BISZKOPT-> MASA BUDYNIOWA-> BISZKOPT MAKOWY-> MASA ŚMIETANKOWA-> HERBATNIKI-> POLEWA
 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz