Kochani, zobaczcie na zegar, który znajduje się po prawej stronie. Na tę chwilę pozostało nam 3 dni i kilka godzin do świąt.
Dlatego dziś przedstawiam Wam przepis na Wielkanocną babkę cytrynową. W moim domu gości od wielu lat. Sama ją robię i zanoszę poświęcić w święconce. Jest pyszna.
Wielkanocna babka cytrynowa
- 4 jajka
- 3/4 kostki margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- skórka otarta z cytryny
- sok z 1,5 cytryny
- cukier puder do posypania
Jajka wbić do miski, dodać cukier. Zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito. Margarynę rozpuścić. Przelać (jeszcze ciepłe) do ciasta i nadal miksować. Cytrynę zetrzeć na tarce o malutkich oczkach. Startą skórkę oraz wyciśnięty sok dodać do masy i nadal miksować. Formę na babkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą (ile potrzeba). Wylać ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 45-50 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
Będę wdzięczna za wszelkie komentarze pod każdym postem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz