środa, 16 kwietnia 2014

Wielkanocna babka cytrynowa





Kochani, zobaczcie na zegar, który znajduje się po prawej stronie. Na tę chwilę pozostało nam 3 dni i kilka godzin do świąt.

Dlatego dziś przedstawiam Wam przepis na Wielkanocną babkę cytrynową. W moim domu gości od wielu lat. Sama ją robię i zanoszę poświęcić w święconce. Jest pyszna.






Wielkanocna babka cytrynowa


  • 4 jajka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z 1,5 cytryny
  • cukier puder do posypania


Jajka wbić do miski, dodać cukier. Zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito. Margarynę rozpuścić. Przelać (jeszcze ciepłe) do ciasta i nadal miksować. Cytrynę zetrzeć na tarce o malutkich oczkach. Startą skórkę oraz wyciśnięty sok dodać do masy i nadal miksować. Formę na babkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą (ile potrzeba). Wylać ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 45-50 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.







Będę wdzięczna za wszelkie komentarze pod każdym postem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz