czwartek, 29 maja 2014

Tęczowy przekładaniec

Bardzo dobre ciasto, polecam zrobić. Wygląda bardzo ładnie, a smakuje.... mmmm, niebo. Rodzinka wypróbowała i bardzo chwaliła. 

 

Tęczowy przekładaniec


BISZKOPT RÓŻOWY:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie kisielu truskawkowego
 BISZKOPT ŻÓŁTY
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA JABŁKOWA
  • 1,5 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 opakowanie galaretki agrestowej
MASA ŚMIETANKOWA
  • 700 ml śmietany 30 %
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
CIASTO KOKOSOWE
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
POLEWA
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
DODATKOWO
  • kieliszek spirytusu
  • kilka rurek waflowych pustych


BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do ubitej piany dodać żółtka a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką. Wylać na brytfannę i piec ok. 25 minut w 180 st. 
BISZKOPT RÓŻOWY: Białka ubić, następnie dodać cukier i ubijać nadal. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kisiel. Przesiać do masy i wymieszać łyżką. Przełożyć na brytfannę i piec ok. 25 minut w 180 st. 
 CIASTO KOKOSOWE: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do sztywnej piany dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Wstawić do piekarnika na 20 minut w 180 st. 
MASA JABŁKOWA: Jabłka ubić, pozbawić skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wstawić do garnka i dodać cukier i galaretki. Podsmażyć przez kilka minut. Odstawić do wystudzenia. 
MASA ŚMIETANKOWA: Przygotować żelatynę jak podano na opakowaniu. Śmietanę ubić, dodać cukier i przygotowaną wcześniej żelatynę. 
POLEWA: Do garnuszka wstawić wszystkie składniki i podpalić palnik. Mieszać aż się zagotuje. Od razu wyłożyć na placek, bo niedługo zgęstnieje. 
SKŁADANIE: biszkopt różowy- masa jabłkowa- biszkopt żółty- połowa masy śmietankowej- rurki maczane w alkoholu rozcieńczonym z wodą (stosunek 1:1) - druga połowa masy śmietankowej- ciasto kokosowe- polewa

 

1 komentarz:

  1. Zawsze boję się ciast, które mają tak dużo etapów przygotowywania, wydają się tak czasochłonne i strasznie trudne. W kuchni najlepiej czuje się u kogoś :) nie umiem dobrze gotować a co dopiero piec. Jednak gdy pokazałam zdjęcie tego ciasta moim dzieciom oszalały! Nie miałam wyjścia i ja, która piecze rzadko a jak już to najprostsze ciasta pomyślałam, że dzieckiem jest się raz i muszę je troszkę porozpieszczać... upiekłam :) dzieci pomogły i OSZALELIŚMY NA PUNKCIE TEGO CIASTA! Jest wyjątkowe! i wcale nie takie trudne jak ma się dziecięce rączki do pomocy, a wygląda... zniewalająco. Mój mąż myślał że ciasto jest ze sklepu :) HA! Bo nie spodziewał się takiego "arcydzieła" kulinarnego spod moich rąk :) DZIĘKUJĘ! Za tydzień znów pieczemy :) pozdrawiam kalunia8@wp.pl

    OdpowiedzUsuń