Bardzo dobre ciasto. Akurat w sam raz jest sezon na truskawki. Polecam zrobić. Ciasto jest lekkie, pyszne i puszyste :D Polecam
Truskawkowa rozkosz
BISZKOPTY:
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA ŚMIETANKOWA:
- 1 l śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
DODATKOWO
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 70 dag truskawek
Galaretki
przygotować jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia.
BISZKOPTY: białka ubić, dodać do nich cukier i dalej ubijać. Gdy piana
będzie gęsta dodać zółtka a następnie łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie części. Wyłożyć na
brytfanny i piec po ok. 25 minut w 180 st. MASA: śmietanę ubić, dodać
cukier puder i przygotowaną wcześniej żelatynę. TRUSKAWKI: truskawki
umyć, poprzecinać na pół. SKŁADANIE: 1 biszkopt- 1/2 masy- 3/4
truskawek- 1/2 masy (zostawić troszeczkę na wierzch)- 2 biszkopt-
pozostała masa- pozostałe truskawki (na około aby zamknąć drogę
galaretce), można także udekorować środek- tężejąca galaretka. Wstawić
na ok. 2 godziny do lodówki. Smacznego.
Ale pyszności :-)
OdpowiedzUsuńpyszności !! polecam moje ciasto z masą i galaretką truskawkową; pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/ciasta%20i%20ciasteczka
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńProste i pyszne :) Dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńMniam, prawdziwa uczta dla podniebienia:) Uwielbiam takie ciasta! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńkonsek_ewa@o2.pl