sobota, 7 czerwca 2014

Truskawkowa rozkosz

Bardzo dobre ciasto. Akurat w sam raz jest sezon na truskawki. Polecam zrobić. Ciasto jest lekkie, pyszne i puszyste :D Polecam

 Truskawkowa rozkosz


BISZKOPTY:
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA ŚMIETANKOWA:
  • 1 l śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
DODATKOWO
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 70 dag truskawek


Galaretki przygotować jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. BISZKOPTY: białka ubić, dodać do nich cukier i dalej ubijać. Gdy piana będzie gęsta dodać zółtka a następnie łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie części. Wyłożyć na brytfanny i piec po ok. 25 minut w 180 st. MASA: śmietanę ubić, dodać cukier puder i przygotowaną wcześniej żelatynę. TRUSKAWKI: truskawki umyć, poprzecinać na pół. SKŁADANIE: 1 biszkopt- 1/2 masy- 3/4 truskawek- 1/2 masy (zostawić troszeczkę na wierzch)- 2 biszkopt- pozostała masa- pozostałe truskawki (na około aby zamknąć drogę galaretce), można także udekorować środek- tężejąca galaretka. Wstawić na ok. 2 godziny do lodówki. Smacznego.

5 komentarzy:

  1. pyszności !! polecam moje ciasto z masą i galaretką truskawkową; pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/ciasta%20i%20ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i pyszne :) Dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, prawdziwa uczta dla podniebienia:) Uwielbiam takie ciasta! Pozdrawiam
    konsek_ewa@o2.pl

    OdpowiedzUsuń