Super placek. Sezon na truskawki i rabarbar w pełni więc można zdecydowanie zrobić już dziś. Polecam. Ciasto jest pyszne.
Truskawkowo- rabarbarowa rozkosz
CIASTO
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie cukru wanilinowego
- ok. pół szklanki mąki ziemniaczanej
- szklanka maki
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 kostki margaryny
- 6 lasek rabarbaru
- 20 dag truskawek
- 0,5 szklanki cukru
CIASTO:
obie mąki przesiać przez sito na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia.
Wymieszać, zrobić rowek. Dać cukier, cukier wanilinowy i margarynę.
Wymieszać i wyrobić. Pod koniec dodać jajka. Wyrobić miękkie ciasto. Dać
do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkować i przełożyć na
wysmarowaną margaryną brytfannę. Posypać 2 garściami bułki tartej.
Rabarbar pokroić. Posypać po cieście i posypać cukrem. Powrzucać
truskawki. KRUSZONKA: Do miski wsypać wszystkie składniki i wyrobić
rękoma. Pokruszyć po placku. Piec ok. 60 minut. Po tym czasie wyjąc i
posypać cukrem pudrem.
Mam rabarbar i truskawki na swojej działce więc chętnie wypróbuję Twój przepis, wygląda apetycznie, przepadam za takimi słodkościami:)
OdpowiedzUsuńmylullaby08@gmail.com