Święta, święta i po świętach. Przed nami jeszcze tylko Sylwester i Nowy Rok i wracamy do rzeczywistości... Kto zdradzi jak waga? U mnie na szczęście na poziomie sprzed świąt i jestem bardzo zadowolona z tego :)
Dziś zapraszam ponownie na pyszny deser. Przepis znalazłam w internecie, ale troszkę go udoskonaliłam. Smakował całej rodzinie. Powiem tak: miał być na święta, do świąt nie wytrzymał.
Polecam :)
3 Bit cytrynowy
BISZKOPT
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny Palma firmy Bielmar
- 1 puszka masy krówkowej
- 750 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietany Śnieżka
- 2 opakowania śmietanki fix
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
- spirytus do smaku
- 1 opakowanie masy karpatkowej w 5 minut
- pół tabliczki mlecznej czekolady
BISZKOPT:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Pod koniec dodać żółtka.
Łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć masę na
blachę wysmarowaną margaryną i piec ok. 25 minut w 180 st. Po tym
czasie wyjąc i ostudzić. Biszkopt nasączyć (delikatnie) spirytusem.
MASA I: Margarynę Palmę utrzeć i dodać do niej masę krówkową. Wyłożyć na
biszkopta, następnie na masę wyłożyć biszkopty nasączone w dowolnym soku
rozcieńczonym z wodą. Masę karpatkową przygotować jak na opakowaniu.
Wyłożyć na biszkopty.
MASA II: Przygotować galaretkę cytrynową. Odłożyć do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubić, dodać cukier puder, Śnieżkę w proszku i fixy, pod koniec
ubijania dodać tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę karpatkową. Ciasto
posypać startą czekoladą. Odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Klikając w poniższy przycisk, zobaczysz przepis krok po kroku.
Cytrynowy musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńJa zanotowałam kilogramowy spadek wagi - zaczynam wierzyć w świąteczne cuda ;)
Brawo ;) schudnąć przez święta to wyzwanie :)
Usuńbiszkoptowy 3bit to dla mnie nowość. Zapraszam do mnie, wkrótce przepis na 3bit'a na cieście kruchym:)
OdpowiedzUsuń