środa, 24 grudnia 2014

Pani Walewska i Wigilia

Witam w Wigilię. W końcu odliczania nadszedł czas. 24.12.2014r. nastał. Jeszcze tylko chwila i skończą się wielkie przygotowania, godziny spędzone w kuchni, by wszystko wyglądało tak jak należy. Ok. 17:00 na niebie zabłyśnie pierwsza gwiazdka i zasiądziemy do wigilijnego stołu z naszymi rodzinami. Pamiętajcie, aby wtedy nie zapomnieć o dwóch rzeczach- o Dzieciątku, które niedługo się narodzi i o sobie. 
Jeszcze przed wigilijną wieczerzą zapraszam na kolejny wpis. Pyszna Pani Walewska. Co prawda dała mi trochę popalić przy przygotowaniu, ale wyszła. I jestem z niej dumna :D


Moja Pani Walewska - SKŁADNIKI:



CIASTO
  • 1 kostka margaryny Palma Bielmar
  • 4 żółtka
  • ok. 450 g mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA BIAŁKOWA:
  • 4 białka
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • paczka migdałów
KREM BUDYNIOWY:
  • 1 kostka margaryny Palma Bielmar
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 50 ml spirytusu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczane
DODATKOWO
  • dowolny smak dżemu




CIASTO: W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać margarynę i żółtka. Zmiksować mikserem. Wyciągnąć i zagnieść w miękkie ciasto. Włożyć do woreczka i do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć, oderwać połowę ciasta i wyłożyć na brytfannie (ok. 24x29 cm). Wyłożyć dżem i włożyć do piekarnika. Piec ok. 15 minut w 180 st. Po 15 minutach wyjąć i posmarować połową masy białkowej. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec ponownie ok. 15 minut. To samo zrobić z drugą połową ciasta.

MASA BIAŁKOWA: Ubić białka, dodać cukier a pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną. Na drugą połowę ciasta, na masę białkową wyłożyć migdały.


KREM BUDYNIOWY: Połowę mleka zagotować, w drugiej wymieszać żółtka, cukier, mąki oraz budyń w proszku. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż się zagotuje, odłożyć do ostudzenia. Jak będzie zimne, dodać zmiksować z margaryną. Dodać spirytus. Miksować. Pierwsze upieczone ciasto przykryć masą, a na masę wyłożyć drugie ciasto z migdałami. Odłożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz