Witam w Wigilię. W końcu odliczania nadszedł czas. 24.12.2014r. nastał. Jeszcze tylko chwila i skończą się wielkie przygotowania, godziny spędzone w kuchni, by wszystko wyglądało tak jak należy. Ok. 17:00 na niebie zabłyśnie pierwsza gwiazdka i zasiądziemy do wigilijnego stołu z naszymi rodzinami. Pamiętajcie, aby wtedy nie zapomnieć o dwóch rzeczach- o Dzieciątku, które niedługo się narodzi i o sobie.
Jeszcze przed wigilijną wieczerzą zapraszam na kolejny wpis. Pyszna Pani Walewska. Co prawda dała mi trochę popalić przy przygotowaniu, ale wyszła. I jestem z niej dumna :D
Moja Pani Walewska - SKŁADNIKI:
CIASTO
- 1 kostka margaryny Palma Bielmar
- 4 żółtka
- ok. 450 g mąki
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 białka
- 1 i ½ szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- paczka migdałów
- 1 kostka margaryny Palma Bielmar
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 szklanki mleka
- 50 ml spirytusu
- 2 łyżki mąki ziemniaczane
- dowolny smak dżemu
CIASTO: W
misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać margarynę i
żółtka. Zmiksować mikserem. Wyciągnąć i zagnieść w miękkie ciasto.
Włożyć do woreczka i do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć,
oderwać połowę ciasta i wyłożyć na brytfannie (ok. 24x29 cm). Wyłożyć
dżem i włożyć do piekarnika. Piec ok. 15 minut w 180 st. Po 15 minutach
wyjąć i posmarować połową masy białkowej. Włożyć z powrotem do
piekarnika i piec ponownie ok. 15 minut. To samo zrobić z drugą połową
ciasta.
MASA BIAŁKOWA: Ubić białka, dodać cukier a pod koniec ubijania mąkę
ziemniaczaną. Na drugą połowę ciasta, na masę białkową wyłożyć migdały.
KREM BUDYNIOWY: Połowę mleka zagotować, w drugiej wymieszać żółtka,
cukier, mąki oraz budyń w proszku. Wlać do gotującego się mleka.
Mieszać, aż się zagotuje, odłożyć do ostudzenia. Jak będzie zimne, dodać
zmiksować z margaryną. Dodać spirytus. Miksować. Pierwsze upieczone
ciasto przykryć masą, a na masę wyłożyć drugie ciasto z migdałami.
Odłożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz