I stało się... Rozpoczął się najpiękniejszy tydzień w roku. Jeszcze tylko 2 dni i Wigilia Bożego Narodzenia. W każdym domu zapewne trwają już przygotowania do wigilijnej wieczerzy, podczas której zasiądzie cała rodzina. Choinki się ubierają, uszka pomału się robią, a pierniczki odpoczywają. Pamiętajmy też o odpoczynku, bo on też jest ważny... Dziś polecam pyszny tort śmietankowo brzoskwiniowy. Świetny!
Tort śmietankowo brzoskwiniowy
CIASTO
CIASTO
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jaj
- 7 dag margaryny Palma spółki Bielmar
- 3/4 szklanki suchego maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 i pół szklanki śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki żelatyny
- puszka brzoskwiń
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie śmietanki fix
- 1 bita śmietana Śnieżka
Margarynę
rozpuścić i wystudzić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej
ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku, aż do wykończenia. Później
dodawać po łyżce przesianej mąki połączonej z proszkiem do pieczenia i
makiem. Na koniec wlać zimną margarynę, wmieszać delikatnie łyżką.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj, obsyp mąką, wlej ciasto piec około
30 min. w 170 st. Upieczone i zimne ciasto podzielić na 3 krążki.
Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Do naczynia wlać
śmietanę, ubijać, gdy zacznie gęstnieć dodać żelatynę cukier puder ,
śmietanę fix, oraz Śnieżkę. Na dolny spód ciasta dajemy część ubitej
śmietany, oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie przykrywamy drugim
krążkiem, znów kładziemy część śmietany i pokrojone brzoskwinie
przykrywamy trzecim krążkiem, dociskamy. Górę oraz boki smarujemy resztą
śmietany ozdabiamy ósemkami brzoskwiń. Wkładamy do lodówki na około 2
godziny, aby się schłodził.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz