poniedziałek, 22 grudnia 2014

Tort śmietankowo brzoskwiniowy

I stało się... Rozpoczął się najpiękniejszy tydzień w roku. Jeszcze tylko 2 dni i Wigilia Bożego Narodzenia. W każdym domu zapewne trwają już przygotowania do wigilijnej wieczerzy, podczas której zasiądzie cała rodzina. Choinki się ubierają, uszka pomału się robią, a pierniczki odpoczywają. Pamiętajmy też o odpoczynku, bo on też jest ważny... Dziś polecam pyszny tort śmietankowo brzoskwiniowy. Świetny!

 Tort śmietankowo brzoskwiniowy

CIASTO
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • 7 dag margaryny Palma spółki Bielmar
  • 3/4 szklanki suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM
  • 3 i pół szklanki śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki żelatyny
  • puszka brzoskwiń
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietanki fix
  • 1 bita śmietana Śnieżka









Margarynę rozpuścić i wystudzić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku, aż do wykończenia. Później dodawać po łyżce przesianej mąki połączonej z proszkiem do pieczenia i makiem. Na koniec wlać zimną margarynę, wmieszać delikatnie łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj, obsyp mąką, wlej ciasto piec około 30 min. w 170 st. Upieczone i zimne ciasto podzielić na 3 krążki. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Do naczynia wlać śmietanę, ubijać, gdy zacznie gęstnieć dodać żelatynę cukier puder , śmietanę fix, oraz Śnieżkę. Na dolny spód ciasta dajemy część ubitej śmietany, oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie przykrywamy drugim krążkiem, znów kładziemy część śmietany i pokrojone brzoskwinie przykrywamy trzecim krążkiem, dociskamy. Górę oraz boki smarujemy resztą śmietany ozdabiamy ósemkami brzoskwiń. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny, aby się schłodził.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz