sobota, 31 stycznia 2015

Biszkopt z jabłkami i pierzynką śmietankową

Witam po krótkiej przerwie :D Jak tam ferie? Niektórzy już zaczęli tydzień temu, inni kończą, a niektórzy (u mnie na przykład) dzieci będą mieć ferie od połowy lutego. Już czekam na wnuka i wnuczkę z radością, bo mają przyjechać na całe ferie :)
Dziś zapraszam na pyszne ciasto z jabłkami i pierzynką śmietankową. Ciasto zrobiłam kilka dni temu. Smakowało całej rodzinie. Polecam skosztować.

Biszkopt z jabłkami i pierzynką śmietankową



BISZKOPT
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA JABŁKOWA
  • 1,5 l jabłek (lub 5 sztuk)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej w proszku
MASA ŚMIETANKOWA
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 2 łyżki cukru puder
  • 1 opakowanie śmietany Śnieżka
DODATKOWO
  • kilka kostek czekolady



BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier. Następnie dodać żółtka. Łyżką wmieszać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Przełożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną i piec w 180 st. przez 25 minut. Po upieczeniu wyjąc i ostudzić.


MASA JABŁKOWA: jabłka przełożyć do garnka, dodać cynamon, cukier i galaretkę w proszku. Całość chwilę podsmażyć. Przełożyć na biszkopta.


MASA ŚMIETANKOWA: przygotować galaretkę cytrynową w pół litrze wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę 30% ubić, dodać śnieżkę i cukier puder. Pod koniec dodać galaretkę cytrynową. Przełożyć na masę jabłkową. Przyozdobić startą czekoladą.

Zobacz więcej zdjęć:
 


2 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciasta z jabłkami :)
    Spiszę sobie ten przepis i z pewnością niebawem wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz :) e-maila nie będę publikować ;)

      Usuń