Witam po krótkiej przerwie :D Jak tam ferie? Niektórzy już zaczęli tydzień temu, inni kończą, a niektórzy (u mnie na przykład) dzieci będą mieć ferie od połowy lutego. Już czekam na wnuka i wnuczkę z radością, bo mają przyjechać na całe ferie :)
Dziś zapraszam na pyszne ciasto z jabłkami i pierzynką śmietankową. Ciasto zrobiłam kilka dni temu. Smakowało całej rodzinie. Polecam skosztować.
Biszkopt z jabłkami i pierzynką śmietankową
BISZKOPT
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 l jabłek (lub 5 sztuk)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej w proszku
- 500 ml śmietany 30%
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 2 łyżki cukru puder
- 1 opakowanie śmietany Śnieżka
- kilka kostek czekolady
BISZKOPT:
białka ubić, dodać cukier. Następnie dodać żółtka. Łyżką wmieszać
wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Przełożyć na
brytfannę wysmarowaną margaryną i piec w 180 st. przez 25 minut. Po
upieczeniu wyjąc i ostudzić.
MASA JABŁKOWA: jabłka przełożyć do garnka, dodać cynamon, cukier i
galaretkę w proszku. Całość chwilę podsmażyć. Przełożyć na biszkopta.
MASA ŚMIETANKOWA: przygotować galaretkę cytrynową w pół litrze wody.
Odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę 30% ubić, dodać śnieżkę i cukier
puder. Pod koniec dodać galaretkę cytrynową. Przełożyć na masę
jabłkową. Przyozdobić startą czekoladą.
Zobacz więcej zdjęć:
Bardzo lubię ciasta z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńSpiszę sobie ten przepis i z pewnością niebawem wypróbuję :)
Dziękuję za komentarz :) e-maila nie będę publikować ;)
Usuń