poniedziałek, 19 stycznia 2015

Słodki Jeżyk

Witam po krótkiej przerwie. Dziś chciałabym zademonstrować przepis na pysznego Jeżyka. Zrobiłam go dla moich wnucząt. Co prawda nie za bardzo do jeża podobny, ale tak nazwali Adrian i Oliwka, że to jest Jeż, więc tak go nazwałam :D

Słodki leśny jeżyk 

 BISZKOPT
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
MASA
  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 fixy do śmietany
DODATKOWO
  • posypka cukierkowa (czarna)
  • 3 banany

 






BISZKOPT: białka utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Wmieszać łyżką, przesiane przez sito. Tak powstałe ciasto przełożyć na tortownice i piec ok. 25-30 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.

MASA: żelatynę przygotować jak na opakowaniu, śmietanę ubić, dodać fixy i lekko tężejącą żelatynę. Ciasto przeciąć pozostawiając na środku ok. 5 cm pasek, pół koła, przeciąć wzdłuż na pół (krok 2). Między boki kłaść po 2 łyżki śmietany i kłaść po 2 długie plasterki banana. Przykryć masą. I tak na przemian (krok 3). Ułożyć konstrukcję półkołami do góry (krok 4). Przykryć śmietaną. Pasek 5 cm ciasta doprowadzić do sypkiej postaci, wymieszać z posypką cukierkową. Posypać po masie śmietankowej. Dorobić oczy i nosek jeżykowi już wg uznania.
Zobacz zdjęcia z etapu przygotowań:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz