niedziela, 4 stycznia 2015

Szybki Murzynek

4 stycznia. Nowy Rok już rozpoczęty w pełni. Jak Wam minął Sylwester i pierwsze dni roku? U mnie z wnukami i wnuczkami. Oj, ale się wybawiliśmy :) Niestety wrócili już do domu, bo przecież szkoła niedługo. Ale znalazłam czas by upiec Szybki Murzynek. Jest wspaniały. Polecam zrobić.

Szybki Murzynek



CIASTO
  • 2,5 szklanki mąki
  • 30 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml wody
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 6 łyżek cukru
POLEWA
  • 10 dag margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao




CIASTO: do większego naczynia wlać wodę, dodać margarynę, kakao i cukier. Zagotować. Gdy wszystko się połączy i zagotuje odłożyć do ostudzenia. Do zimnej masy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec łyżką wmieszać ubitą pianę z białek. Wylać na wysmarowaną margaryną brytfannę i piec ok. 30 minut w 180 st. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. 


MASA: Przygotować galaretkę jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić, dodać cukier i galaretkę. Przygotowaną masą przełożyć placek. 

POLEWA: wszystkie składniki dać do miski, mieszać aż do zagotowania. Polać wystudzone po placku. Odstawić na 2 godz. do lodówki.

Kliknij i zobacz więcej:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz