4 stycznia. Nowy Rok już rozpoczęty w pełni. Jak Wam minął Sylwester i pierwsze dni roku? U mnie z wnukami i wnuczkami. Oj, ale się wybawiliśmy :) Niestety wrócili już do domu, bo przecież szkoła niedługo. Ale znalazłam czas by upiec Szybki Murzynek. Jest wspaniały. Polecam zrobić.
Szybki Murzynek
CIASTO
- 2,5 szklanki mąki
- 30 dag margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 200 ml wody
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 ml śmietany 30%
- 2 galaretki cytrynowe
- 6 łyżek cukru
- 10 dag margaryny
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
CIASTO:
do większego naczynia wlać wodę, dodać margarynę, kakao i cukier.
Zagotować. Gdy wszystko się połączy i zagotuje odłożyć do ostudzenia. Do
zimnej masy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec łyżką
wmieszać ubitą pianę z białek. Wylać na wysmarowaną margaryną brytfannę i
piec ok. 30 minut w 180 st. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i przeciąć
wzdłuż na pół.
MASA: Przygotować galaretkę jak podano na opakowaniu.
Odstawić do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić, dodać cukier i galaretkę.
Przygotowaną masą przełożyć placek.
POLEWA: wszystkie składniki dać do
miski, mieszać aż do zagotowania. Polać wystudzone po placku. Odstawić
na 2 godz. do lodówki.
Kliknij i zobacz więcej:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz