piątek, 6 lutego 2015

Biała fasola z warzywami



Bardzo dobre danie. Robiłam je już kilka razy i za każdym razem smakowało wszystkim. Polecam wypróbować. Warto pamiętać o wcześniejszym namoczeniu fasoli przez całą noc. Wtedy skraca się proces tworzenia dania.

Biała fasola z warzywami


  • 1 szklanka fasoli Jaś
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1/3 opakowania dyni mrożonej
  • pół puszki pomidorów z puszki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3,5 szklanki wody
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, kucharek
Namoczyć fasolę białą, najlepiej przez całą noc. Po tym czasie wsypać ją do garnka i przykryć wodą. Gotować, odsączyć po ugotowaniu się wody. Ponownie zalać wodą (3 szklanki) i doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojoną cebulę (cienkie plasterki), marchewkę (plasterki) i pomidory z puszki. Dodać koncentrat pomidorowy i dynię z opakowania. Przyprawić. Gotować w garnku, aż fasola będzie miękka, pod koniec dodać natkę pietruszki. Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz