środa, 18 lutego 2015

Galaretka drobiowo-wieprzowa

Bardzo dobre połączenie mięsa wieprzowego i drobiowego. Polecam zrobić sobie dla odmiany, bo zazwyczaj robi się z jednego rodzaju mięsa. Jak minął Wam karnawał? Właśnie się zakończył i już coraz bliżej Wielkanocy :)

Galaretka drobiowo-wieprzowa

  • 8 udek z kurczaka
  • 80 dag mięsa z szynki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 5 jajek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • garść koperku
  • żelatyna
  • 2 kostki rosołowe
  • około 2 litrów wody
  • sól, pieprz, kucharek
Do wody włożyć udka, oraz mięso, posolić, wrzucić kostki rosołowe i marchew, gotować do miękkości. Jajka ugotować osobno na twardo. Gdy mięso będzie miękkie, obrać z kości i pokroić na średniej wielkości kawałki. Przygotować kubeczki. Na spód każdego kubeczka kłaść ćwiartkę jajka, odrobiną kukurydzy,koperku i plaster marchewki (może być przygotowany, np. wycięty kwiatuszek), a na koniec pokrojone mięso. Rosół przyprawić do smaku, dodać żelatynę przygotowaną według przepisu na opakowaniu i zalać nim wszystkie kubeczki. Odstawić do lodówki na około 5 godz. do stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz