Bardzo dobre połączenie mięsa wieprzowego i drobiowego. Polecam zrobić sobie dla odmiany, bo zazwyczaj robi się z jednego rodzaju mięsa. Jak minął Wam karnawał? Właśnie się zakończył i już coraz bliżej Wielkanocy :)
Galaretka drobiowo-wieprzowa
- 8 udek z kurczaka
- 80 dag mięsa z szynki wieprzowej
- 2 marchewki
- 5 jajek
- 1/2 puszki kukurydzy
- garść koperku
- żelatyna
- 2 kostki rosołowe
- około 2 litrów wody
- sól, pieprz, kucharek
Do wody
włożyć udka, oraz mięso, posolić, wrzucić kostki rosołowe i marchew,
gotować do miękkości. Jajka ugotować osobno na twardo. Gdy mięso będzie
miękkie, obrać z kości i pokroić na średniej wielkości kawałki.
Przygotować kubeczki. Na spód każdego kubeczka kłaść ćwiartkę jajka,
odrobiną kukurydzy,koperku i plaster marchewki (może być przygotowany,
np. wycięty kwiatuszek), a na koniec pokrojone mięso. Rosół przyprawić
do smaku, dodać żelatynę przygotowaną według przepisu na opakowaniu i
zalać nim wszystkie kubeczki. Odstawić do lodówki na około 5 godz. do
stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz