czwartek, 12 lutego 2015

Mięsny kociołek

Witam w Tłusty Czwartek. Ile na swoim koncie macie już pączków? Ka 2, ale do końca dnia nie wiem ile będę miała na koncie. Dziś zamiast pączków polecam dziś pyszny mięsny kociołek. Smakował kociołek całej rodzinie. Komentujcie :)

Mięsny kociołek

  • 50 dag szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1/2 słoiczka papryki marynowanej
  • po 1 garści posiekanych: koperku i natki pietruszki
  • 1 jabłko
  • 1/5 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1 seler
  • pieprz, olej, bulionetka do mięs duszonych
Do niedużego garnka wlać olej, następnie pokroić cebulę drobno i wsypać do garnka. Zeszklić cebulę. Mięso pokroić w kostkę, dodać do cebuli, podsmażyć przez chwilę. Przygotować bulionetkę jak podano na opakowaniu i podlać nią mięso. Dusić ok. 15 minut. Po tym czasie dodać paprykę marynowaną i pokrojone w kostkę i pozbawione wcześniej skórek jabłko i seler. Podlać białym winem. Przyprawić pieprzem. Chwilę podgotować. Pod koniec posypać poszatkowanymi koprem i natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam dania jednogarnkowe. :) To oszczędność czasu, bo robi się je szybko i nie trzeba później myć zbyt wielu naczyń. :)

    Dodatek białego wina do mięsa jest kuszący, nabrałam ochoty. :)

    OdpowiedzUsuń