Miruna to rybka, o której prawie nigdy nie słyszałam. Znalazłam ją kiedyś w sklepie i wzięłam do koszyka. Podałam przygotowaną w warzywach i proszę... Danie było pyszne i smakowało całej rodzinie. Polecam wypróbować.
Komentujcie, jeśli wam się podoba... lub nie...Miruna w warzywach
- 2-3 płaty miruny
- 5 większych ziemniaków
- 2 cebule
- 1 pomidor
- natka pietruszki
- kilka plasterków szynki
- koperek
- sól, kucharek
- bułka tarta, mąka, jajko (panierka)
Mirunę
pokroić w mniejsze płaty. Każdy z nich posolić. Opanierować w mące,
jajku i bułce tartej i usmażyć na złoty kolor. Ziemniaki pokroić w
plasterki, posolić z obu stron i podgotować. Warzywa pokroić w nieduże
półplasterki. Szynkę w kosteczkę. Wykładać warstwami w żaroodpornym
naczyniu. Przyprawić przyprawami wg uznania. Posypać na koniec
posiekanym koperkiem i pietruszką. Piec w piekarniku ok. 20-25 min.
Wykładać ciepłe na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz