środa, 11 lutego 2015

Miruna w warzywach

Miruna to rybka, o której prawie nigdy nie słyszałam. Znalazłam ją kiedyś w sklepie i wzięłam do koszyka. Podałam przygotowaną w warzywach i proszę... Danie było pyszne i smakowało całej rodzinie. Polecam wypróbować. 
Komentujcie, jeśli wam się podoba... lub nie...

Miruna w warzywach



  • 2-3 płaty miruny
  • 5 większych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 pomidor
  • natka pietruszki
  • kilka plasterków szynki
  • koperek
  • sól, kucharek
  • bułka tarta, mąka, jajko (panierka)


Mirunę pokroić w mniejsze płaty. Każdy z nich posolić. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej i usmażyć na złoty kolor. Ziemniaki pokroić w plasterki, posolić z obu stron i podgotować. Warzywa pokroić w nieduże półplasterki. Szynkę w kosteczkę. Wykładać warstwami w żaroodpornym naczyniu. Przyprawić przyprawami wg uznania. Posypać na koniec posiekanym koperkiem i pietruszką. Piec w piekarniku ok. 20-25 min. Wykładać ciepłe na talerze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz