sobota, 7 lutego 2015

Rogaliki z dżemem

Dziś zrobiłam dla całej rodzinki rogaliki. Oj, jakie są pyszne. Zrobiłam je z ciasta na szarlotkę, przepis na nią zamieszczę za kilka dni. Dodałam do nich dżem truskawkowy. Wy możecie dodać jaki tylko chcecie, albo np. dodać posiekane orzechy albo małą kosteczkę czekoladki. Wybór co niemiara. Wypróbujcie, bo warto :)

 Rogaliki z dżemem


  • 3/4 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • dżem dowolny smak


Na stolnicę wysypać przesianą przez sito mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną i cukier. Całość wymieszać, zrobić kopczyk, a w nim dziurkę, wbić jajka i dodać margarynę. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Włożyć go na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i pokroić na małe kwadraciki, na każdego nałożyć odrobinę dżemu i zwijać w rogale. Wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną i piec na złoty kolor (ok. 25 minut w 180 st.). Po tym czasie wyjąć i posypać cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz