sobota, 28 marca 2015

Biszkopt na słodko

Pyszny i smaczny deser. Placek pełen słodkości. Idealny na niedzielne popołudnie z rodzinką. Robi się go szybko i wychodzi zawsze. Wypróbujcie.


Biszkopt na słodko


BISZKOPT
  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki zwykłej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 Śnieżka
  • 2 śmietanki fix
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 kisiel truskawkowy
MASA II
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 śmietanki fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 Śnieżka
POLEWA
  • 1 gorzka czekolada
  • 2 łyżki cukru
  • 1/5 szklanki śmietany kremówki
BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ucierać. Zwolnić obroty miksera, dodawać kolejno po jednym żółtku, pod koniec wmieszać delikatnie przesiane obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Piec około 30 min w 180st. Zimny przekroić wzdłuż na pół i nasączyć rumem.

MASA I: Śmietanę ubić dodać puder, Śnieżkę, oraz śmietankę fix i żelatynę wcześniej przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Pod koniec delikatnie wmieszać kisiel w proszku. Wyłożyć na pierwszy placek, przykryć drugim i docisnąć. Tak samo postąpić z drugą kremówką (tylko nie dodawać kisielu), wyłożyć na drugi placek, wyrównać.

POLEWA: Kremówkę, czekoladę i cukier dać do rondelka rozpuścić zagotować, zimną polać po placku według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz