piątek, 6 marca 2015

Jajka faszerowane ze szczypiorkiem

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, już za miesiąc będziemy świętować te niezapomniane i pełne wzruszenia dni.  Wielkanocą kojarzą się babka, pascha i jajka. I właśnie dziś przepis na jajka faszerowane. Pyszne, szybkie, proste. Polecam wypróbować.


Jajka faszerowane ze szczypiorkiem


  • 10 jajek
  • 1 marchewka
  • 1 mały pomidor
  • pęczek szczypiorku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki majonezu


Jajka umyć, ugotować na twardo. Po ugotowaniu usunąć skorupki, przepołowić delikatnie jajko na pół i wyciągnąć żółtka. Żółtka przełożyć do miski, następnie utrzeć żółtka, aby zrobiła się z nich papka. Marchewkę ugotować, usunąć skórkę. Pokroić drobno. Tak samo drobno pokroić pomidora. Wszystko wymieszać w misce z żółtkami. Szczypiorek poszatkować i wrzucić do miski. Przyprawić i polać majonezem. Wymieszać. Przygotowaną pastę nakładać na połówki jajek, do dziurek, pozostałych po wyjęciu żółtka.

2 komentarze:

  1. Kurczę, piękne i zapewne pyszne. Z chęcią wypróbuję podczas świąt. Pięknie ci to wyszło. A jak cudownie udekorowane, aż cżuć już święta :)

    Pozdrawiam
    Kasia ryś

    OdpowiedzUsuń