poniedziałek, 9 marca 2015

Pulpety z tuńczykiem

Były pyszne i szybko poszły. Tak mogę nazwać to danie. Smakowały wybornie. Jedno co mogę powiedzieć, to są bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam zrobić. Co do sosu, można podawać jaki tylko macie ochotę. 
Przypominam, że wyniki konkursu, można znaleźć w aktualizacji wpisu o nim [KLIKNIJ]


Pulpety z tuńczykiem


  • 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym
  • 500g mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 cebula
  • 1/2 słoiczka marynowanej papryki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 jajko
  • przyprawy do smaku, pieprz
 Cebulę pokroić w mniejsze kawałki, paprykę odsączyć z zalewy i także pokroić w mniejsze kawałki. Wylać wodę z tuńczyka, wyjąć go z puszki i pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki, łącznie z mięsem wrzucić do miski i wymieszać. Poszatkować szczypiorek. Dodać do miski, przyprawić wg uznania. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do miski, można ewentualnie dodać jeszcze pod koniec 3-4 łyżki bułki tartej. Całość dokładnie wymieszać, a następnie tworzyć kuleczki z powstałej mięsnej masy. Panierować w bułce tartej, a następnie smażyć na oleju ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia wyłożyć na talerz i polać dowolnym sosem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz