wtorek, 31 marca 2015

Tiramisu ze śmietaną

Tiramisu, trochę zrobiłam go na inny sposób. Tradycyjny, jest zrobiony z masy z serka mascarpone. Ja postawiłam na śmietanę 30% i wyszło bardzo dobre, przyznam nawet, że chyba lepsze :D Polecam zrobić, ciasto robi się naprawdę szybko i zasmakuje każdemu. 
Wersję dla dzieci można przygotować, zastępując amaretto np. sokiem malinowym.

Tiramisu na śmietanie


  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych
  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 kieliszki amaretto
  • kakao
Przygotować żelatynę jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Wodę podgrzać,wlać amaretto, wsypać kawę i wymieszać, ostudzić. Maczać w likierze biszkopty i kłaść na dnie formy. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i ostudzoną żelatynę. Połowę wyłożyć na biszkopty. Następnie znów na warstwie śmietany ułożyć maczane w likierze biszkopty i wyłożyć na nich pozostałość śmietany. Całość posypać kakao. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz