Witam w pierwszym dniu wiosny. Dziś piękne słoneczko otula nas swoim ciepełkiem. Oby tak już zostało do lata, a później, niech będzie cieplej. Dziś polecam pyszny wianuszek.
Pyszny, szybki i prosty wypiek. Smakował całej rodzinie. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, robi się go szybko i naprawdę warto. Spróbujcie.
Wianek z dodatkami
- 1 ciasto francuskie
- 1 ogórek zielony
- 1 pomidor
- 30 dag pieczarek
- 1 puszka tuńczyka
- 1 papryka konserwowa
- 40 dag sera żółtego
- natka pietruszki
- 1 laska kiełbasy zwyczajnej lub grube plastry szynki
Z ciasta
francuskiego wycinać trójkąty o dwóch bokach ok. 26 cm i jednym
(podstawa 13cm). Następnie jeden obok drugiego ułożyć na tortownicy (tak
jak na zdjęciu). Zetrzeć ser żółty, większą połową posypać po cieście
na około (zdjęcie). Kłaść warstwami pokrojone w kostkę: ogórek, pomidor,
paprykę, kiełbasę zwyczajną (lub szynkę) oraz pieczarki (wcześniej
usmażone). Na koniec dać tuńczyka. Posypać jeszcze raz warstwą sera
żółtego. Końce trójkątów przylepić do podstawy (zdjęcie). Posypać
poszatkowaną natką pietruszki. Piec w piekarniku w 180 st. przez ok. 20
minut. Po upieczeniu posypać raz jeszcze posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz