sobota, 21 marca 2015

Wianek z dodatkami

Witam w pierwszym dniu wiosny. Dziś piękne słoneczko otula nas swoim ciepełkiem. Oby tak już zostało do lata, a później, niech będzie cieplej. Dziś polecam pyszny wianuszek.
Pyszny, szybki i prosty wypiek. Smakował całej rodzinie. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, robi się go szybko i naprawdę warto. Spróbujcie.


Wianek z dodatkami

  • 1 ciasto francuskie
  • 1 ogórek zielony
  • 1 pomidor
  • 30 dag pieczarek
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 papryka konserwowa
  • 40 dag sera żółtego
  • natka pietruszki
  • 1 laska kiełbasy zwyczajnej lub grube plastry szynki
Z ciasta francuskiego wycinać trójkąty o dwóch bokach ok. 26 cm i jednym (podstawa 13cm). Następnie jeden obok drugiego ułożyć na tortownicy (tak jak na zdjęciu). Zetrzeć ser żółty, większą połową posypać po cieście na około (zdjęcie). Kłaść warstwami pokrojone w kostkę: ogórek, pomidor, paprykę, kiełbasę zwyczajną (lub szynkę) oraz pieczarki (wcześniej usmażone). Na koniec dać tuńczyka. Posypać jeszcze raz warstwą sera żółtego. Końce trójkątów przylepić do podstawy (zdjęcie). Posypać poszatkowaną natką pietruszki. Piec w piekarniku w 180 st. przez ok. 20 minut. Po upieczeniu posypać raz jeszcze posiekaną natką pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz