środa, 15 kwietnia 2015

Makowiec zwijany

Pyszny, a przede wszystkim dobry. Taki właśnie jest ten makowiec. Dobry nie tylko od święta. Warto go więc wypróbować zrobić i poczęstować nim rodzinkę. Polecam.


Makowiec zwijany


CIASTO
  • 1 kostka margaryny
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • szczypta soli
NADZIENIE
  • pół kg maku
  • 5 białek
  • 20 dag cukru
  • szczypta soli
  • 4 łyżki miodu
  • 10 dag margaryny


CIASTO: Do miski dać miękką margarynę i dodać żółtka. Utrzeć dokładnie. Następnie w letnim mleku rozpuścić drożdże z cukrem i odrobiną mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do wcześniej utartych żółtek i margaryny dodać mąkę z solą i rozrobione drożdże. Wyrobić ręką. Odstawić do wyrośnięcia. NADZIENIE: mak opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować ok. 15 minut. Odcedzić. Zemleć przez maszynkę 3 razy. Na patelnię dać margarynę, dodać mak, cukier, miód, sól i smażyć 10 minut. Ostudzić. Białka ubić, dodać do maku. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować i nałożyć na nie nadzienie makowe. Zwinąć w rulon. Układać na keksówkach i piec ok. 35-40 minut w 180 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz