niedziela, 5 kwietnia 2015

Placek z wydmami

Dziś polecam z wielką przyjemnością pyszne ciasto, które zapewne Wam zasmakuje. Wystarczy trochę czasu, bo placek jest pracochłonny, ale jest pyszny. Polecam zrobić zwłaszcza w święta. Zasmakuje całej rodzinie. Miłego świętowania.

Placek z wydmami



CIASTO KRUCHE
  • 20 dag margaryny
  • 3,5 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 1/2 kostki smalcu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 3 łyżki śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
MASA KOKOSOWA:
  • 15 dag wiórek kokosowych
  • 300 ml mleka
  • 1 szklanka cukru
DODATKOWO:
  • dżem
  • 750 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • paczka okrągłych biszkoptów

CIASTO: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito na stolnicę, dodać cukier puder, margarynę, smalec i żółtka, Wyrobić ciasto. Pod koniec dodać śmietanę. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części należy dodać kakao i wyrobić. Wszystkie części włożyć do lodówki na ok. 15 minut. Po tym czasie należy wyjąć ciemne ciasto i wyłożyć nim brytfannę wysmarowaną margaryną.


MASA KOKOSOWA: mleko z cukrem zagotować, aż powstanie karmel, dodać wiórki kokosowe i gotować aż masa zrobi się gęsta. Odłożyć do ostudzenia, wyłożyć na ciasto ciemne. Teraz należy wyjąć jasne ciasta. Pokroić w mniejsze części i rozwałkować na długość brytfanny. Na każdy kawałek wyłożyć dżem, rozsmarować i zwinąć w rulon. Wyłożyć jeden obok drugiego na masie kokosowej. Włożyć do piekarnika i piec w 180 st na złoty kolor. Upiec i ostudzić. Śmietanę ubić, dodać przygotowaną i ostudzoną żelatynę. Połowę wyłożyć na wystudzone ciasto, przykryć biszkoptami z niewielkimi odstępami i wyłożyć pozostałość masy. Udekorować startą czekoladą, roztopioną czekoladą lub gotową polewą. Odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. 








2 komentarze: