piątek, 10 kwietnia 2015

Truskawkowa rozkosz

 Pyszne i smaczne ciasto, które zapewne zasmakuje całej rodzinie. Robi się go szybko, chociaż przepis może wydawać się skomplikowany i długi, ale naprawdę taki nie jest. Do przygotowania go użyłam produktów marki Delecta. Ich galaretka jest naprawdę świetna i szybko gęstnieje. Truskawki użyte do ciasta mogą być zarówno świeże jak i mrożone.

Truskawkowa rozkosz



CIASTO
  • 1 kostka margaryny
  • 7 żółtek
  • 25 dag cukru
  • cukier wanilinowy
  • 25 dag mąki
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego Delecta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
PIANA
  • 7 białek
  • 30 dag cukru pudru
MASA TRUSKAWKOWA
  • 70 dag truskawek
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej Delecta
  • 1 litr śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 opakowania śmietan fix


Galaretkę przygotować jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. 


CIASTO I PIANA: Margarynę, cukier, żółtka i cukier wanilinowy dać do miski i ucierać cały czas mikserem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia Delecta, na koniec dodać aromat zapachowy. Ciasto podzielić na dwie części. Powstałe części ciasta przełożyć na wysmarowane margaryną brytfanny. Ubić białka, dodać cukier puder, wyłożyć na ciasta.  Piec w 180 st. przez ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.

MASA TRUSKAWKOWA: Śmietanę 30% ubić, dodać cukier puder i śmietan fixy. Miksować do uzyskania twardej konsystencji. Galaretkę zmiksować z truskawkami.

Przekładanie ciasta: Ciasto- połowa masy- masa truskawkowa- połowa masy (zostawić odrobinę na wierzch)- ciasto- pozostała część masy- dowolna dekoracja
Wielkanocne wypieki z Delectą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz