poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Wielkanocne kurczaczki

Święta, święta i prawie po. Dziś w Poniedziałek Wielkanocny polecam piękne i bardzo dobre kurczaczki. Na pozór są trudne w wykonaniu, ale tak naprawdę są bardzo proste. Polecam.

Wielkanocne kurczaczki


1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 opakowanie drożdży instant
1 jajko
szczypta soli
10 dag margaryny
2 łyżki cukru
migdały w całości
perełki cukierkowe lub inne cukierki do zrobienia oczek

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i drożdże w proszku. Wymieszać. Dodać lekko podgrzane mleko, jajko i letnią, roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Po ok. 20 minutach wyciągnąć ciasto z miski i podzielić na ok. 14-16 części. Każdą część rozwałkować na dłuższy wałek, a następnie zwinąć go w węzeł. Na jednym końcu należy zrobić okrągłą główkę, drugą końcówkę przecinamy na pół, formułując ogonek. Na główce robimy migdałami (w całości) dzióbki, oczka dorabiamy po upieczeniu. Piec należy 20 minut w 180 st. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.





1 komentarz: