wtorek, 5 maja 2015

Biała kiełbasa w cieście francuskim

Pyszna biała kiełbaska, która może być pyszna nie tylko podczas świąt Wielkanocnych. Można ją zrobić o każdej porze roku, a z dodatkiem sera i ciasta francuskiego jest naprawdę pyszna.

Biała kiełbasa w cieście francuskim

  • 4 białe kiełbasy
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie sera żółtego w plastrach
  • rzeżucha
  • roztrzepane jajko
  • keczup do polania
 
Najpierw kroimy ser żółty w mniejsze paski i dajemy po trochu na górną część białej kiełbasy. Następnie każdą kiełbaskę posypujemy poszatkowaną rzeżuchą. Należy to zrobić dość obficie. Później każdą kiełbasę owijamy paskiem ciasta francuskiego. Jeśli jeden pasek nie wystarczy, należy dołożyć drugi pasek ciasta. Wszystkie kiełbaski przekładamy na wysmarowaną margaryną brytfannę. Każdą z nich nasączamy rozmąconym jajkiem. Kiełbaski przekładamy do piekarnika i pieczemy w piekarniku ok. 25-30 minut. Przygotowane kiełbaski wyciągamy z piekarnika, układamy na talerzu i polewamy keczupem. Można dodatkowo posypać poszatkowaną natką pietruszki lub koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz