sobota, 9 maja 2015

Biszkopt na pierniku

Bardzo fajna alternatywa i dla piernika i dla biszkopta. Szybki i pyszny placek, który zasmakował u mnie całej rodzinie. Polecam wypróbować, prawie mamy sobotę więc bez przeszkód ciasto na popołudnie lub jutrzejszą niedzielę, można przygotować.

BISZKOPT NA PIERNIKU

Piernik:

  • 1,5 szklanki mąki
  • pół kostki margaryny
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru 
Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
PIERNIK: Do większej miski dać margarynę i cukier, utrzeć dokładnie i dodać pod koniec 2 jajka. Miksować. Następnie dodać pomieszaną mąkę i proszek do pieczenia i nadal miksować. Mleko zagotować, ostudzić, wlać do masy, dodać przyprawę do piernika. Całość zmiksować dokładnie i wylać na brytfannę wysmarowaną margaryną. 
BISZKOPT:  Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać, pod koniec dodać żółtka i miksować na małych obrotach miksera. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i wymieszać łyżką. Całość wylać ostrożnie na masę biszkoptową. Wszystko piec w piekarniku ok. 50 minut w 180 st. Jeśli to możliwe na 35 minut ustawić piekarnik na obie strony pieczenia, a po tym czasie zmienić na pieczenie dolne (tylko piernik).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz