sobota, 16 maja 2015

Biszkopt z masą krówkową i galaretką

Pyszny deser, który z wielką chęcią bym zrobiła raz jeszcze. Wszystkie kawałki naprawdę zniknęły w zawrotnym tempie. Polecam zrobić, dziś, jutro, kiedy chcecie, zwłaszcza, że dziś zapowiada się piękna pogoda. U mnie placek już zagościł na stole, a zaraz idę bawić się z wnukami :D Pozdrawiam i słonecznej soboty :)

Biszkopt z masą krówkową i galaretką


BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA KRÓWKOWA
  • masa krówkowa z puszki
  • 1 kostka margaryny
DODATKOWO
  • masa karpatkowa w 5 minut
  • 5-6 paczek herbatników
  • 2 opakowania galaretki truskawkowe

BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier i żółtka. Łyżka wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Upiec biszkopt w 180 st. przez ok. 25 minut. 

MASA KRÓWKOWA: margarynę utrzeć i dodać do niej masę z puszki. Wyłożyć na biszkopta. Przełożyć herbatnikami maczanymi w soku malinowym (lub innym wg uznania). Masę karpatkową z torebki ubić z mlekiem. Przełożyć na herbatniki. Galaretkę przygotować w 2 szklankach wody. Odczekać do lekkiego stężenia i zalać na placek. Odłożyć do zimna na ok. 2 godziny. 

6 komentarzy:

  1. Super biszkopcik, musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na jaką blaszkę ten biszkop?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja używam blaszki o wymiarach: 36 cm x 26 cm :)

      Usuń
  3. jaka wielkość blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja używam blaszki o wymiarach: 36 cm x 26 cm :)

      Usuń
  4. Mmm, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń