poniedziałek, 11 maja 2015

Ciasteczka na cieście francuskim z parówką

Szybkie i pyszne ciasteczka, które można bez problemu zrobić dla niezapowiedzianych gości. Są naprawdę proste. Wystarczy mieć ze sobą w domu parówkę i ciasto francuskie. U mnie zniknęły w mgnieniu oka, jak będzie u was? Sprawdźcie!

Ciasteczka francuskie z parówką

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 7 parówek cienkich (mogą być drobiowe)
  • 3-4 plastry sera żółtego
  • rozmącone jajko
  • rzeżucha
Aby przygotować pyszne ciasteczka najpierw należy ciasto francuskie rozłożyć i pokroić w niewielkie kwadraciki. Parówkę i ser żółty także należy pokroić w niewielkie kawałki (takie jak na zdjęciu). Zależy to też od wielkości kwadracików ciasta francuskiego.

Na ciasto francuskie kładziemy kawałek parówki, trochę sera żółtego i poszatkowaną rzeżuchę. Całość zwijamy w niewielką kuleczkę, tak, aby z żadnej ze stron wychodziły nasze dodatki. Wszystkie kuleczki przekładamy na wysmarowaną margaryną brytfannę i smarujemy rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku ok. 20 minut w 180 st. Po wyjęciu polać keczupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz