piątek, 22 maja 2015

Ciasto z rabarbarem i jabłkami

Pyszne ciasto rabarbarowe, które zadowoli każdego. Pogoda na dworze nie zachęca w tej chwili do wychodzenia na zewnątrz, dlatego warto posiedzieć przez chwilę w kuchni, a potem  zadowolić rodzinkę pysznym ciastem. Polecam gorąco.


Ciasto z rabarbarem i jabłkami

CIASTO

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag margaryny
  • 2 jajka

NADZIENIE


  • 1 jabłko
  • 6 lasek rabarbaru
  • 1 szklanka cukru

POSYPKA

  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki

CIASTO: Na stolnicę wysypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, następnie dodać: margarynę, cukier wanilinowy i cukier. Wyrobić całość dokładnie i pod koniec dodać 2 jajka. Wyrobić. Wyłożyć powstałe ciasto na wysmarowaną margaryną brytfannę. Posypać delikatnie bułką tartą. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodać po trochu mąki.

NADZIENIE: Rabarbar i jabłko pozbawić skórek. Następnie pokroić w kostkę i zasypać cukrem. Całość wyłożyć na ciasto w brytfannie.

POSYPKA: Wszystkie składniki włożyć do miski i połączyć je razem ręką. Wyrobić i wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyjąć i skubać małe kawałki i posypać po owocach. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 45-50 minut, po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz