niedziela, 31 maja 2015

Muffinkowa jajecznica

W końcu po wielu paskudnych dniach, nastała piękna i słoneczna niedziela. Co prawda słońce na zewnątrz aż prosi o nasze wyjście, ale ja skusze Was pysznym daniem. Idealny pomysł, by celebrować śniadanie lub kolację. Wypróbujcie, a naprawdę, nie pożałujecie.

 -TRUDNOŚĆ: średnie      -CZAS:          -PORCJE:

Muffinkowa jajecznica

  • 6 jajek
  • 2 plastry sera
  • 3 plastry szynki
  • 1/3 pomidora
  • trochę szczypiorku
  • sól

Jajka rozbić do miseczek (3 całe jajka do osobnej+ 3 żółtka, do osobnej 3 same białka). Foremki na muffinki natłuścić margaryną. Podzielić same białka między wszystkie 6 foremek, do każdej foremki dodać po trochu każdej z przygotowanych wcześniej składników, przyprawić lekko solą. Szynkę pokroić w plastry, tak samo pokroić w plasterki ser żółty. Pomidora pokroić w kostkę, szczypiorek poszatkować. 3 całe jajka + 3 żółtka w miseczce rozmącić i wylać do muffinek. Piec w piekarniku w 180 st. przez ok. 15-18 minut. Po tym czasie wyjąć i przyozdobić poszatkowaną pietruszką i kawałkami papryki. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz