poniedziałek, 4 maja 2015

Pieczeń z jajkiem w środku

Tą pieczeń robiłam na święta Wielkanocne, ale można ją zrobić przez cały rok. Każdy element tej potrawy można znaleźć w naszych sklepach przez cały rok, dlatego polecam ją bardzo o każdej porze roku. Polecam wypróbować.

Pieczeń z jajkiem w środku

  • 800 g mięsa mielonego
  • 1 bułka
  • 2 jajka surowe
  • 3 jajka ugotowane
  • sól, pieprz, kucharek
  • 1/2 opakowania kukurydzy
  • 1/2 puszki groszku
  • 1/2 słoiczka marynowanej papryki czerwonej
  • poszatkowana garść natki pietruszki
 Do większej miski wkładamy mięso mielone, przyprawiamy, wbijamy 2 jajka i bułkę, którą należy wcześniej namoczyć w wodzie. Całość wyrabiać przez chwilę, do uzyskania jednolitej masy.

Następnie dodajemy pozostałe składniki: kukurydzę, groszek, paprykę i poszatkowaną natkę pietruszki. Wyrobić całość dość ostrożnie.

Połowę masy przekładamy do natłuszczonej formy. Następnie układamy na masie (na środku) ugotowane i obrane ze skorupki jajka. Przykrywamy drugą połową masy. Wierzch przed włożeniem do piekarnika można namoczyć rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku w 170 st. przez ok. 50-60 minut. Podawać ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz