Bardzo dobra zapiekanka, którą można przygotować na kilkanaście minut
przed przybyciem gości. Niby składników dużo, ale szybko się je kroi,
miesza i wszystko szybko wychodzi.
-TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 min
Zapiekanka makaronowa z warzywami
- 1/2 pory
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1/2 kalafiora
- 1 pomidor
- 1 opakowanie makaronu (dowolny)
- przyprawa typu kucharek
- 15 dag sera żółtego
Na sam początek makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al dente.
Odcedzić i odstawić na bok. Porę poszatkować, czosnek przecisnąć przez
praskę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę poszatkować
drobno. Kwiatuszki kalafiora pokroić na mniejsze kawałki. Pomidor
pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa połączyć ze sobą i przyprawić
przyprawą.
Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Wysypać do niego makaron. Na makaron wyłożyć wszystkie połączone warzywa. Ser żółty zetrzeć na tarce. Posypać po warzywach.
Całość włożyć do piekarnika na ok. 25-30 minut w 180 st. Po wyjęciu oprószyć poszatkowaną pietruszką lub koperkiem.
Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Wysypać do niego makaron. Na makaron wyłożyć wszystkie połączone warzywa. Ser żółty zetrzeć na tarce. Posypać po warzywach.
Całość włożyć do piekarnika na ok. 25-30 minut w 180 st. Po wyjęciu oprószyć poszatkowaną pietruszką lub koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz