wtorek, 16 czerwca 2015

Biszkopt kakaowy z truskawkami

Pyszne ciasto, które smakuje wybornie. Może być elementem niejednej imprezy w domu. Ciasto robi się szybko, nie wymaga dużego nakładu pracy i finansów. Wygląda apetycznie i takie jest. Polecam.



                  -TRUDNOŚĆ: średnie        -CZAS:           -PORCJE:


Biszkopt kakaowy z truskawkami

BISZKOPT
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki zwykłej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
MASA ŚMIETANOWA
  • 1/2 l śmietany kremówki 30%
  • śmietana Śnieżka
  • 2 śmietanki fix
  • 3 łyżki żelatyny
DODATKOWO
  • 30 dag truskawek
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej
BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i ubić na sztywno, następnie dodać żółtka. Obie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wmieszać łyżką do masy jajecznej. Piec około 25 min w 180st.
MASA: Śmietanę ubić, dodać Śnieżkę, fixy oraz żelatynę przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Na zimno ciasto wyłożyć śmietanę, na śmietanie położyć truskawki, zalać tężejącą galaretką, wcześniej ugotowaną w połowie wody podanej na opakowaniu. 






1 komentarz:

  1. Prosto, pysznie i z truskawkami :) Czego chcieć więcej...? ;)

    OdpowiedzUsuń