czwartek, 18 czerwca 2015

Ciasto francuskie z truskawkami

Bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny w upalny dzień. Nie robi się go długo, a jest naprawdę smaczny. Dodatkowo pyszne truskawki, mniam!

-TRUDNOŚĆ: średnie     -CZAS: 30-60 min

Ciasto francuskie z truskawkami

MASA

  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan fix

DODATKOWO

  • 15 dag truskawek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

POLEWA

  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 10 dag margaryny
 
 
Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania i rozwijamy. Kroimy na równe kwadraty. U mnie bok miał ok. 6,5 cm. Następnie dzielimy na pół, jedną część należy przenieść na brytfannę, w drugiej części robimy dziurkę, np. szklanką. Kwadraty bez dziurek należy posmarować rozmąconym białkiem, później nałożyć na niego kwadrat z dziurką, docisnąć i posmarować także białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Możliwe, że na środku (w dziurce) wyrośnie ciasto, dlatego należy je przebić widelcem lub nożem, tak aby powstała dziurka. Śmietanę 30% ubić, dodać śmietan fix i cukier puder. Włożyć do dziurek. Truskawki przekroić na pół. Ułożyć na śmietanie. Do rondelka włożyć margarynę, cukier, wodę i kakao, stopić na najmniejszym ogniu palnika. Mieszać cały czas. Ostudzić. Polać po truskawkach i śmietanie. Smacznego.
 




1 komentarz: