-TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 min
Ciasto francuskie z truskawkami
MASA
- 250 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan fix
DODATKOWO
- 15 dag truskawek
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
POLEWA
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru
- 10 dag margaryny
Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania i rozwijamy. Kroimy na równe
kwadraty. U mnie bok miał ok. 6,5 cm. Następnie dzielimy na pół, jedną
część należy przenieść na brytfannę, w drugiej części robimy dziurkę,
np. szklanką. Kwadraty bez dziurek należy posmarować rozmąconym
białkiem, później nałożyć na niego kwadrat z dziurką, docisnąć i
posmarować także białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.
na ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Możliwe, że na środku
(w dziurce) wyrośnie ciasto, dlatego należy je przebić widelcem lub
nożem, tak aby powstała dziurka. Śmietanę 30% ubić, dodać śmietan fix i
cukier puder. Włożyć do dziurek. Truskawki przekroić na pół. Ułożyć na
śmietanie. Do rondelka włożyć margarynę, cukier, wodę i kakao, stopić na
najmniejszym ogniu palnika. Mieszać cały czas. Ostudzić. Polać po
truskawkach i śmietanie. Smacznego.
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń