piątek, 31 lipca 2015

Dżem na morelach

Morele w naszym domu uwielbiają wszyscy. Dlatego w ubiegłym roku, kiedy mieliśmy ich wysyp przygotowałam z niego dżemy, by potem w naszym domu w zimie pachniało nimi. Mają mnóstwo witamin, a bułka posmarowana dżemem morelowym smakuje doskonale. 
                       TRUDNOŚĆ: łatwe   CZAS: powyżej 30-60 minut    ILOŚĆ: kilka słoików
Dżem na morelach
  • 1 kg moreli
  • 2 galaretki morelowe
  • 40 dag cukru
  • 1 opakowanie Dżemix (2:1)
 Pamiętać należy, aby do dżemu wybierać świeże i jędrne morele.

Morele wymyć, pozbawić skórek, a następnie przeciąć na pół i wydrążyć pestki. Następnie włożyć do dużej miski i dokładnie zblenderować. Wstawić do garnuszka, postawić na małym ogniu, następnie dodać cukier i dżemix i mieszać do rozpuszczenia się cukru i zagotowania się dżemu.

Po tym czasie przełożyć do słoiczków i obrócić do góry dnem na kilkanaście minut. Przełożyć do spiżarki.
 

1 komentarz: