Morele w naszym domu uwielbiają wszyscy. Dlatego w ubiegłym roku, kiedy mieliśmy ich wysyp przygotowałam z niego dżemy, by potem w naszym domu w zimie pachniało nimi. Mają mnóstwo witamin, a bułka posmarowana dżemem morelowym smakuje doskonale.
TRUDNOŚĆ: łatwe CZAS: powyżej 30-60 minut ILOŚĆ: kilka słoikówDżem na morelach
- 1 kg moreli
- 2 galaretki morelowe
- 40 dag cukru
- 1 opakowanie Dżemix (2:1)
Pamiętać należy, aby do dżemu wybierać świeże i jędrne morele.
Morele wymyć, pozbawić skórek, a następnie przeciąć na pół i wydrążyć pestki. Następnie włożyć do dużej miski i dokładnie zblenderować. Wstawić do garnuszka, postawić na małym ogniu, następnie dodać cukier i dżemix i mieszać do rozpuszczenia się cukru i zagotowania się dżemu.
Po tym czasie przełożyć do słoiczków i obrócić do góry dnem na kilkanaście minut. Przełożyć do spiżarki.
Morele wymyć, pozbawić skórek, a następnie przeciąć na pół i wydrążyć pestki. Następnie włożyć do dużej miski i dokładnie zblenderować. Wstawić do garnuszka, postawić na małym ogniu, następnie dodać cukier i dżemix i mieszać do rozpuszczenia się cukru i zagotowania się dżemu.
Po tym czasie przełożyć do słoiczków i obrócić do góry dnem na kilkanaście minut. Przełożyć do spiżarki.
morele są przepyszne, również w dżemie!
OdpowiedzUsuń