Połowa lipca już za nami, a to oznacza, że w wielu polskich domach, gospodynie domowe biorą się za przetwory. Nie inaczej jest u mnie. Postaram się w najbliższym czasie przekazać Wam kilka przepisów na przetwory, które robię. Będą dżemy, będą warzywne sałatki i będą wina. Przecież to najlepsza pora roku na przygotowywanie pysznych zapasów na zimę.
-TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: ponad 60 minut
Dżem z żurawin i malin
- 500 g żurawiny czerwonej
- 800 g malin
- 750 g cukru
- sok z 1 cytryny
- 1 opakowanie Dżemixu (2:1)
Żurawiny oczyścić, umyć i zblenderować. Tak samo oczyścić i umyć maliny i zblenderować.
Przełożyć oba owoce do jednej miski i wstawić na palnik. Podpalić. Dodać sok z cytryny, cukier i mieszać do rozpuszczenia się cukru, następnie dodać Dżemix i tak mieszać, aż całość się zagotuje. Przełożyć do słoiczków i ustawić do góry dnem na ok. 5 minut, po tym czasie schować do spiżarki.
Przełożyć oba owoce do jednej miski i wstawić na palnik. Podpalić. Dodać sok z cytryny, cukier i mieszać do rozpuszczenia się cukru, następnie dodać Dżemix i tak mieszać, aż całość się zagotuje. Przełożyć do słoiczków i ustawić do góry dnem na ok. 5 minut, po tym czasie schować do spiżarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz