środa, 22 lipca 2015

Papryka w ketchupie do słoików

Dalszy ciąg pysznych letnich skarbów ukrytych w słoikach. Dziś przepis na pyszną paprykę w keczupie. Przepis dostałam od swatowej. Naprawdę pychota. Warto zrobić, by na zimę mieć do do ziemniaków dodać. 
                  -TRUDNOŚĆ: średnie    -CZAS: powyżej 60 min    -ILOŚĆ: kilka słoików

Papryka w ketchupie do słoików

WYPEŁNIENIE SŁOJA

  • pół kg papryki czerwonej
  • pół kg papryki żółtej
  • pół kg papryki zielonej
  • pół kg cebuli

ZALEWA

  • pół kg keczupu łagodnego
  • pół kg keczupu pikantnego
  • pół szklanki octu
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
 Cebulę pokroić w grube piórka i sparzyć. Paprykę pokroić w paseczki i obgotować 3 min następnie odcedzić. Wszystkie składniki na zalewę dać do większego garnka, połączyć je i dokładnie wymieszać.

Wszystkie trzy kolory papryk oraz cebulę włożyć do zalewy i gotować 3-4 min ciągle mieszając. Słoiki umyć i nakładać do nich gorącą paprykę- stawiać do góry dnem.

Gdy wystygną odwrócić i zostawić na półce (mogą stać bardzo długo).
 
 
  • pół szklanki wody

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz