wtorek, 7 lipca 2015

Szaszłyki posypane serem żółtym

Sezon grillowy w pełni. W ostatnią sobotę gościłam u siebie rodzinę i chciałam ją poczęstować czymś, co sprawi im radość i na pewno zaskoczy. Te szaszłyki były strzałem w 10! A co ich zaskoczyło? Ser żółty, którym posypałam szaszłyki. Mówili, że jeszcze takich nie jedli. Wypróbujcie.

                  -TRUDNOŚĆ: średnie     -CZAS: powyżej 60 min    -PORCJI: 6-8

Szaszłyki posypane serem żółtym

  • 25 dag mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
  • 25 dag boczku
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 20 dag sera żółtego
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
Mięso mielone wkładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz oraz odrobinę przyprawy do mięsa mielonego i ręką łączymy wszystkie składniki. Gdy mięso jest zbyt rzadkie można dodać odrobinę bułki tartej. Z mięsa robimy małe kuleczki.

Boczek kroimy w grubszą kostkę, pomidory w nieduże ćwiartki, a cebulę w krążki.

Na patyczki do szaszłyków nakładamy kolejno kuleczki mięsa mielonego, pomidora, cebulę oraz kawałki boczku, czynność powtarzać.

Gotowe szaszłyki układamy na tacy do grilla, wcześniej polanej oliwą z oliwek.

Posypujemy startym żółtym serem i drobno pokrojonym koperkiem.

Smażymy na grillu.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz