Sezon grillowy w pełni. W ostatnią sobotę gościłam u siebie rodzinę i chciałam ją poczęstować czymś, co sprawi im radość i na pewno zaskoczy. Te szaszłyki były strzałem w 10! A co ich zaskoczyło? Ser żółty, którym posypałam szaszłyki. Mówili, że jeszcze takich nie jedli. Wypróbujcie.
-TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -PORCJI: 6-8
Szaszłyki posypane serem żółtym
- 25 dag mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
- 25 dag boczku
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 1 jajko
- 20 dag sera żółtego
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
Mięso mielone wkładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz
oraz odrobinę przyprawy do mięsa mielonego i ręką łączymy wszystkie
składniki. Gdy mięso jest zbyt rzadkie można dodać odrobinę bułki
tartej. Z mięsa robimy małe kuleczki.
Boczek kroimy w grubszą kostkę, pomidory w nieduże ćwiartki, a cebulę w krążki.
Na patyczki do szaszłyków nakładamy kolejno kuleczki mięsa mielonego, pomidora, cebulę oraz kawałki boczku, czynność powtarzać.
Gotowe szaszłyki układamy na tacy do grilla, wcześniej polanej oliwą z oliwek.
Posypujemy startym żółtym serem i drobno pokrojonym koperkiem.
Smażymy na grillu.
Boczek kroimy w grubszą kostkę, pomidory w nieduże ćwiartki, a cebulę w krążki.
Na patyczki do szaszłyków nakładamy kolejno kuleczki mięsa mielonego, pomidora, cebulę oraz kawałki boczku, czynność powtarzać.
Gotowe szaszłyki układamy na tacy do grilla, wcześniej polanej oliwą z oliwek.
Posypujemy startym żółtym serem i drobno pokrojonym koperkiem.
Smażymy na grillu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz