Ostatnio naszła mnie ochota na coś w innym stylu, coś, czego jeszcze nie miałam. Zerknęłam do książki kucharskiej i tam był przepis na ziemniaki faszerowane. No ale jak to książka, ona ma swój przepis, a ja mam swój. Wybrałam do farszu składniki, które moja rodzina lubi, a że sezon paprykowy, więc są aż dwie :D Danie można także smażyć na grillu.
-TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: do 60 min -PORCJE: 6-8
Ziemniaki faszerowane
- 3-4 ziemniaki młode (większe)
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 cukinia
- 1/2 pomidora
- pieprz
- sól
- pęczek szczypiorku
- 10 dag sera żółtego
Ziemniaki młode ugotować lekko w mundurkach. Przekroić na pół i wydrążyć
środek, przełożyć do folii aluminiowej. Wydrążony środek przełożyć do
miski i lekko zgnieść. Papryki pokroić (usunąć wcześniej z nich gniazda
nasienne) w kostkę, tak samo pokroić pomidora i pozbawioną skórki
cukinię.
Dodać do miski z wydrążonymi ziemniakami. Szczypiorek poszatkować, ser żółty zetrzeć na tarce. Dodać do miski, przyprawić, wymieszać.
Farszem napełniać wydrążone środki z ziemniaków.
Zapiekać w piekarniku w 180 st. przez ok. 15-20 minut. Podawać ciepłe.
Dodać do miski z wydrążonymi ziemniakami. Szczypiorek poszatkować, ser żółty zetrzeć na tarce. Dodać do miski, przyprawić, wymieszać.
Farszem napełniać wydrążone środki z ziemniaków.
Zapiekać w piekarniku w 180 st. przez ok. 15-20 minut. Podawać ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz