niedziela, 30 sierpnia 2015

Kokosowo-makowy z masą adwokatową

W dniu wczorajszym postanowiłam wypróbować kolejne cuda, które dostałam od creativemagazine.pl. Na kolejny ogień poszły wiórki kokosowe i mak mielony Back Mit. Powiem szczerze, że mak podbił moje serce. Tak jak pisze na opakowaniu jest NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI! Do tego pyszny i idealnie pomógł w przygotowaniu ciasta. Tak samo wiórki kokosowe. Jak sami widzicie, zużyłam całe opakowanie, po zrobieniu ciasta zostało troszkę, ale mąż się skusił :D 

                    TRUDNOŚĆ: średnie    CZAS: powyżej 60 minut  ILOŚĆ: 20

Kokosowo-makowy z masą adwokatową


BISZKOPT KAKAOWY

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA KOKOSOWA

  • 1 i pół szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 15 dag wiórek kokosowych KRESTO
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 margaryna

BISZKOPT MAKOWY

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiata łyżka maku Back Mit
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA ADWOKATOWA

  • pół litra mleka
  • 5 żółtek
  • 1 kopiata mąki ziemniaczanej
  • 3 kopiate łyżki mąki zwykłej
  • 1 cukier wanilinowy
  • pół szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 kieliszki adwokata

DODATKOWO

  • wiórki kokosowe KRESTO do posypania
   

BISZKOPT KAKAOWY


Kokosowo-makowy z masą adwokatową 

Białka ubić na sztywno, dodać cukier następnie żółtka. Obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao przesiać i połączyć delikatnie łyżką z masą jajeczną, wyłożyć na blachę i piec w 180st około 20 min.

BISZKOPT MAKOWY

 


Kokosowo-makowy z masą adwokatową 

Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko zamiast kakao dodać mak. Pieczemy dwa placki i studzimy.

MASA KOKOSOWA

 

 


Kokosowo-makowy z masą adwokatową 

Gotujemy masę kokosową. Odrobinę mleka odstawiamy do mąki ziemniaczanej. Resztę mleka gotujemy z cukrem następnie dodajemy margarynę, gdy się rozpuści dodajemy kokos. Gdy zacznie się gotować zalewamy mąkę ziemniaczaną roztrzepaną w odrobinie mleka. Ciągle mieszamy. Gdy zacznie gęstnieć odstawiamy z ognia.

MASA ADWOKATOWA


Kokosowo-makowy z masą adwokatową 

W odrobinie zimnego mleka rozpuszczamy obie mąki, żółtka i cukier wanilinowy, a resztę mleka zagotowujemy w większym naczyniu. Gdy się mleko zagotuje wlewamy rozpuszczone mąki i mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy do schłodzenia.
Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy stopniowo zimny budyń, pod koniec wlewamy adwokat.

SKŁADANIE


Kokosowo-makowy z masą adwokatową 

Ciepłą masę kokosową wykładamy na zimny biszkopt kakaowy. Połowę masy adwokatowej smarujemy po masie kokosowej, na nią kładziemy biszkopt makowy i równo smarujemy drugą połową masy adwokatowej po wierzchu.
Wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz