czwartek, 20 sierpnia 2015

Kruchy ze śliwkami

Bardzo dobre ciasto. Ogólnie to ciasto jest dobre do wielu dodatków owocowych, dlatego nie zaskoczyło mnie to, że ze śliwkami smakuje wręcz idealnie. Polecam wypróbować, zwłaszcza, że wysyp śliwek w tym roku jest niesamowity. 

                        TRUDNOŚĆ: średnie  CZAS: pow. 60 min  ILOŚĆ: 20


Kruchy ze śliwkami

CIASTO

  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 2 i pół szklanki mąki
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy

DODATKOWO

  • puder do posypania
  • 60 dag śliwek
  • odrobina bułki tartej

 Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia wymieszać i przesiać na stolnicę. Do obu mąk dodać cukier, margarynę i cukier wanilinowy, delikatnie zagniatać ciasto. Pod koniec wbić jajka i zagnieść dosyć wolne ciasto.

Podzielić na pół. Jedną połowę ciasta wyłożyć na blachę,posypać odrobiną bułki tartej wyłożyć śliwki i przykryć drugą częścią ciasta. Piec w 180 st około 40 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.  




1 komentarz: