Bardzo dobre ciasto. Ogólnie to ciasto jest dobre do wielu dodatków owocowych, dlatego nie zaskoczyło mnie to, że ze śliwkami smakuje wręcz idealnie. Polecam wypróbować, zwłaszcza, że wysyp śliwek w tym roku jest niesamowity.
Kruchy ze śliwkami
CIASTO
- 1 margaryna
- 1 szklanka cukru
- 2 i pół szklanki mąki
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
DODATKOWO
- puder do posypania
- 60 dag śliwek
- odrobina bułki tartej
Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia wymieszać i przesiać na
stolnicę. Do obu mąk dodać cukier, margarynę i cukier wanilinowy,
delikatnie zagniatać ciasto. Pod koniec wbić jajka i zagnieść dosyć
wolne ciasto.
Podzielić na pół. Jedną połowę ciasta wyłożyć na blachę,posypać odrobiną bułki tartej wyłożyć śliwki i przykryć drugą częścią ciasta. Piec w 180 st około 40 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Podzielić na pół. Jedną połowę ciasta wyłożyć na blachę,posypać odrobiną bułki tartej wyłożyć śliwki i przykryć drugą częścią ciasta. Piec w 180 st około 40 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Pyszne ciasto, z dodatkiem śliwek mniam ...
OdpowiedzUsuń