niedziela, 13 września 2015

Chmurka z musem śliwkowym

Dziś polecić mogę przepyszną Chmurkę z musem śliwkowym. Akurat sezon na śliwki w pełni, dlatego warto je wykorzystać. Ponadto z czystym serem mogę polecić idealny mak mielony firmy BackMit. Taki mak spotkałam po raz pierwszy w życiu. Jest sypki i to mi się w nim podoba, ale wyjęty z opakowania jest już gotowy do użycia. Dlatego warto zainwestować w taki mak i nie będzie trzeba przy przygotowywaniu ciasta się brudzić i męczyć. Polecam!
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE:

BISZKOPT ZWYKŁY

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

BISZKOPT MAKOWY

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 kopiata łyżka maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA TRUSKAWKOWA

  • 1 l śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fix białe
  • 1 śmietan fix o smaku truskawkowym
  • masa śmietanowa z torebki (utwardzacz)
  • 1 opakowanie żelatyny deserowej

MUS ŚLIWKOWY

  • 3 galaretki wiśniowe
  • 60 dag śliwek
  • 1 i pół szklanki wody

DODATKOWO

  • kilka kostek czekolady
BISZKOPT: Białka ubić na sztywno dodać cukier następnie żółtka. Obie mąki połączyć razem z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wlać do formy. Piec około 20 min w 180 st. Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko do mąki dodać mak.

MASA TRUSKAWKOWA: Śmietanę kremówkę ubić dodać puder, śmietan fixy i pod koniec ubijania wsypać masę śmietanową z torebki i przygotowaną żelatynę jak podano na opakowaniu.

MUS ŚLIWKOWY: Galaretki wiśniowe rozpuścić w gotowanej wodzie i odstawić do delikatnego stężenia. Śliwki wydrylować z pestek, następnie zmiksować blenderem, a powstały miąższ przecisnąć przez sitko w celu usunięcia skórek. Gdy galaretka stężeje wkładamy mus śliwkowy i mikserem delikatnie miksujemy

Na spód kładziemy biszkopt jasny, na niego kładziemy połowę masy śmietanowej, a na masę mus śliwkowy. Na chwilę wkładamy do lodówki, aby lekko stężało. Później wykładamy drugą część śmietany( odrobinę zostawiamy, aby posmarować cieniutko wierzch placka) i przykrywamy biszkoptem makowym. Wierzch smarujemy cieniutko śmietaną i startą na tarce czekoladą. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz