sobota, 3 października 2015

Domowy kopiec kreta

Dziś przedstawiam Wam pyszne ciasto, które podbije kubki smakowe Waszej rodziny. Nadaje się na każdą okazję, można go upiec też bez okazji. Jako dodatek można użyć różnych owoców, w lecie truskawek czy bananów, a jesienią śliwek lub jabłek. Można udekorować wg własnego upodobania. 
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE:


Domowy kopiec kreta

CIASTO KAKAOWE

  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kakao

MASA ŚMIETANKOWA

  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania śmietan fix
  • 1 opakowanie masy śmietankowej w proszku (do utwardzenia)
  • 2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 3 jabłka
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3 łyżki cukru


CIASTO


Domowy kopiec kreta 

Do miski wbić jajka i ubić z cukrem na puszysty krem. Następnie mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać przesiane przez sito suche składniki i dodać mleko i olej. Całość dokładnie zmiksować.


Domowy kopiec kreta 

Ciasto wylać na tortownicę wysmarowanej margaryną o średnicy ok. 24 cm.


Domowy kopiec kreta 
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 40 minut.


Domowy kopiec kreta 
Ostudzić i wyskrobać w cieście dziurkę na ok. pół centymetra ok. 1 cm od brzegu.

MASA ŚMIETANKOWA


Domowy kopiec kreta 
Śmietanę ubić i dodać do niej wszystkie sypkie składniki.

JABŁKA


Domowy kopiec kreta 

Jabłka pozbawić skórek, zetrzeć na tarce, a następnie włożyć do garnka, dodać cukier i galaretkę w proszku i lekko podgrzać. Jabłka wyłożyć na placek, na który wcześniej należy wyłożyć odrobinę masy (żeby jabłka się dobrze przyrobiły do ciasta)

UŁOŻENIE


Domowy kopiec kreta 

Na ciasto wyłożyć masę, tworząc kopczyk, a następnie pokruszyć ciastem, które wyskrobaliśmy wcześniej z ciasta.Udekorować. 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz